Over mij

Foto: Lya Cattel

Als kind was ik geboeid door plaatjes. Vaak ging het dan om illustraties in boeken, zoals Fiep Westendorps Ballonnenman in Jip & Janneke, of de komische illustraties van Quentin Blake in de boeken van Roald Dahl. Zelf kon ik niet zo goed tekenen, maar op de middelbare school volgde ik het vak kunstgeschiedenis, waarin mijn enthousiasme voor afbeeldingen én geschiedenis samenkwam. In de vijfde klas ging ik met school op excursie naar Rome. Hoewel ik in die tijd regelmatig musea bezocht, besefte ik tijdens die reis wat een kennis, ongelooflijke vaardigheid en emotie er in de kunst en architectuur schuilging. Maar ook stond ik versteld van de duurzaamheid van onze cultuur en zag ik de kunstwerken voor het eerst als producten van hun eigen tijd. Al gauw werd kunstgeschiedenis mijn favoriete vak, omdat ik in Rome had gemerkt hoe weinig ik eigenlijk wist over de kunstwerken die ik zo bewonderde. In het laatste schooljaar besloot ik om als vervolgstudie kunstgeschiedenis te gaan studeren.

Naast de algemene vakken kunstgeschiedenis, heb ik mij tijdens mijn studie met name toegelegd op de Italiaanse kunst van de late middeleeuwen en renaissance. Ik heb hiervoor verschillende periodes onderzoek gedaan in Florence. In mijn masterfase heb ik mij voornamelijk beziggehouden met vroege Italiaanse kunst in Nederlands bezit. Dit resulteerde in een onderzoeksstage bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, waar ik heb gewerkt aan een catalogus over de Rotterdamse collectie vroege Italiaanse schilderijen. Mijn afstudeerscriptie heb ik geschreven over de Duitse schilder, verzamelaar en conservator Johann Anton Ramboux (1790-1866) en de manier waarop een deel van zijn verzameling Italiaanse kunst in Nederlandse museumcollecties is terechtgekomen.

Tijdens mijn studie, maar ook in mijn vrije tijd, raakte ik onder de indruk van de 19e-eeuwse kunst en literatuur. Voor Museum Stadskasteel Zaltbommel heb ik mij aan de hand van enkele bijzondere kunstwerken en kunstenaars verdiept in de lokale 19e-eeuwse geschiedenis. Dit heeft geleid tot tentoonstellingen, rondwandelingen en allerlei andere activiteiten. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt aan verschillende onderzoeksprojecten en ben ik begonnen met het geven van lezingen en cursussen over kunstgeschiedenis voor verschillende instellingen en organisaties. Sinds januari 2019 ben ik werkzaam als conservator van Museum Stadskasteel Zaltbommel.