Cursussen (selectie)

Basiscursus Kunst Kijken (3-delige cursus)

De meeste basiscursussen kunstgeschiedenis zijn chronologisch in opzet. Zij volgen de kunst vanaf de prehistorie tot het heden. Deze cursus draait echter om het kijken op zich. We gaan bijvoorbeeld in op kunstzinnige aspecten als compositie, ruimte, lichtval, stofuitdrukking en nog allerlei andere elementen die bepalend zijn voor de aantrekkingskracht van een kunstwerk. Ook maken we kennis met de verschillende materialen en technieken die de Oude Meesters gebruikten en toepasten. Ter afsluiting van de cursus kijken we naar de manier waarop wij een onderwerp kunnen herkennen. Deze cursus vormt een mooie basis voor iedere (beginnende) kunstliefhebber en maakt een museumbezoek nog leuker!

Cursus Symboliek: De verbogen taal van de kunst (8-delig)

Veel van wat er op een schilderij te zien is, heeft een symbolische betekenis. De manier waarop een persoon of gebeurtenis wordt afgebeeld, de attributen die er te zien zijn, de kleding die een persoon draagt en de lichaamshouding geven allemaal betekenis aan het kunstwerk. Veel symboliek was tijdsgebonden en veranderlijk, wat het binnen de kunstgeschiedenis een zeer interessant studiegebied maakt. In deze cursus gaan we ons richten op de symbolische elementen in een kunstwerk. Niet alleen staat de symboliek uit de christelijke kunst centraal, maar ook symboliek in de  mythologie, legenden, geschiedenis en literatuur passeren de revue. Zo ontdekken we, achter het zichtbare beeld, de verborgen taal van de kunst.

Cursus Kunstenaarskolonies in Noord-West Europa
(8-delig)

Door de ontdekking van de verftube in 1841 en de drang om in de buitenlucht te schilderen, ontstond in Barbizon, buiten Parijs, een kunstenaarskolonie. Kunstenaars zochten een omgeving die nog niet door de moderne tijd was aangetast en wilden de idyllische natuur vastleggen op hun doeken. Het voorbeeld van Barbizon kreeg navolging. Overal in Europa ontstonden kunstenaarskolonies, meestal in landschappelijk mooie gebieden. De kunst die in deze kolonies van ruwweg 1880 tot 1940 werd gemaakt, gaf in Europa de toon aan. Namen als Pont-Aven, Katwijk, Laren, Bergen, Domburg, Skagen, Worpswede en Murnau staan voor prachtige kunst die aan zee, op de hei en in de bossen werd gemaakt. In deze cursus staat elke lezing een andere kolonie in de schijnwerpers.

Afbeeldingen

  • Umberto Boccioni, Unieke vormen van continuïteit in de ruimte, 1913, brons, MOMA, New York.
    Bron: Wikimedia.
  • Hugo van der Goes, De Zondeval, na 1479, olieverf op paneel, 32 x 21 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen. Bron: Wikimedia.
  • Peder Severin Krøyer, Aan de lunch, 1883, olieverf op doek, 82 x 61 cm, Skagens Museum.
    Bron: Wikimedia.