Cursussen (selectie)

ART NOUVEAU / ART DECO (8-Delige cursus)

In deze cursus staan twee kunststijlen centraal: Art Nouveau (ca. 1890-1914) en Art Deco (1919-1939). De Art Nouveau ontstond eind 19e-eeuw vanuit een roep om vernieuwing, als reactie op de conservatieve, academische smaak. Zowel in de architectuur als in de toegepaste kunsten zochten kunstenaars naar een compleet nieuwe manier van vormgeving: soms krullerig en weelderig, soms juist strak en geometrisch. Die geometrische vormgeving zou na de Eerste Wereldoorlog leidend worden in de Art Deco. Deze moderne stijl uit de jaren ’20 en ’30 heeft bijzondere toegepaste kunst en indrukwekkende architectuur opgeleverd. Natuurlijk komt ook het verschil tussen Art Nouveau en Art Deco aan bod.

 

Cursus Duitse kunst: van karel de grote tot gerhard Richter (8-delig)

 

De kunstgeschiedenis heeft zich in weinig landen zo lang en veelzijdig ontwikkeld als in Duitsland. In acht lessen reizen we in deze cursus door de Duitse kunstgeschiedenis. We  beginnen in de tijd van Karel de Grote en volgen de kunst, via grootheden als Albrecht Dürer (1471-1528) en Hans Holbein (ca. 1498-1543) naar de extravagante barokke kerken van Zuid-Duitsland. De tweede helft van de cursus richt zich op de Duitse romantiek en de vooruitstrevende kunstbewegingen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Na een les over het lot van de kunsten onder het Naziregime, sluiten we de cursus af met een blik op de naoorlogse en hedendaagse Duitse kunst. In de syllabus is per les een kort overzicht van de roerige Duitse geschiedenis opgenomen.

Cursus Kunstenaarskolonies in Noord-West Europa
(8-delig)

 

Door de ontdekking van de verftube in 1841 en de drang om in de buitenlucht te schilderen, ontstond in Barbizon, buiten Parijs, een kunstenaarskolonie. Kunstenaars zochten een omgeving die nog niet door de moderne tijd was aangetast en wilden de idyllische natuur vastleggen op hun doeken. Het voorbeeld van Barbizon kreeg navolging. Overal in Europa ontstonden kunstenaarskolonies, meestal in landschappelijk mooie gebieden. De kunst die in deze kolonies van ruwweg 1880 tot 1940 werd gemaakt, gaf in Europa de toon aan. Namen als Pont-Aven, Katwijk, Laren, Bergen, Domburg, Skagen, Worpswede en Murnau staan voor prachtige kunst die aan zee, op de hei en in de bossen werd gemaakt. In deze cursus staat elke lezing een andere kolonie in de schijnwerpers.

Afbeeldingen

  • Victor Horta, Tasselhuis (interieur), 1893, Brussel / Demetre Chiparus, Danseressen, ca. 1930, brons en ivoor, Privécollectie. Wikimedia.
  • Karl Friedrich Schinkel, Middeleeuwse stad bij het water, na 1813, olieverf op doek, 94 x 126 cm, NeuePinakothek, München. Wikimedia.
  • Peder Severin Krøyer, Hiep hiep hoera! Kunstenaarsfeest op Skagen, 1887-1888, olieverf op doek, 135 x 166 cm, Göteborgs Konstmuseum. Wikimedia.