Projecten

Jean-Frédéric Bazille, Het atelier van de kunstenaar (detail), 1870, olieverf op doek, 98 x 129 cm, Musée D’Orsay, Parijs Bron: Wikimedia.

Naast het geven van lezingen kunt u mij inschakelen voor verschillende kunsthistorische werkzaamheden, zoals het uitvoeren van kunsthistorisch onderzoek, het inventariseren en beschrijven van een kunstcollectie of het ontwikkelen van educatieve projecten. Ik voer deze opdrachten zowel uit voor instellingen als voor particulieren. In projecten zoek ik graag de samenwerking op. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van projecten waar ik momenteel aan werk.

Onderzoeksproject en symposium ‘1542: Maarten van Rossum in antwerpen’

Samen met kunsthistoricus drs. Robbie Dell’Aira werk ik aan een onderzoek naar Maarten van Rossums mislukte aanval op Antwerpen in 1542. De resultaten van het onderzoek worden zaterdag 18 november gepresenteerd op een door ons georganiseerd symposium met diverse gastsprekers in de Gasthuiskapel te Zaltbommel.

Inventarisatie Gemeentelijk Kunstbezit Zaltbommel

Samen met drs. Marjan Witteveen werk ik aan een nieuwe inventarisatie van het gemeentelijk kunstbezit van de Gemeente Zaltbommel, waarbij de gegevens over het kunstbezit worden verbeterd, aangevuld en gedigitaliseerd. Dit zal leiden tot een up-to-date inzicht in het eigen gemeentelijk kunstbezit en de standplaatsen van de kunstwerken.

Catalogusproject Vroege-Italiaanse schilderkunst van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich een kleine groep van 24 vroege Italiaanse schilderijen. Het gaat voornamelijk om werken op paneel, maar ook zijn er een aantal frescofragmenten. Het is mijn taak om de schilderijen kunsthistorisch te onderzoeken en de resultaten van het onderzoek te verwerken in nieuwe catalogusteksten. Daarbij komt ook de materiaaltechnische conditie van de schilderijen aan bod. De catalogusteksten zullen samen met een aantal essays, een nieuwe online bestandscatalogus vormen. De bedoeling is dat deze catalogus later dit jaar online komt.

Databaseproject Addi Kubbinga-Kwakkelstein (1929-2014)

In het vroege voorjaar van 2014 overleed de Wassenaarse kunstenares Addi Kubbinga-Kwakkelstein. Zij heeft een enorme hoeveelheid tekeningen, aquarellen, schetsboekjes en schilderijen nagelaten, daterend van tijdens de Tweede Wereldoorlog tot en met het einde van 2013. In opdracht van Addi’s kinderen heb ik al haar kunst geïnventariseerd, gefotografeerd, opgemeten, beschreven met trefwoorden en veilig opgeborgen in zuurvrije dozen. Al de foto’s en gegevens vormen, samen met een biografie en interview met Addi’s kinderen, een online database. Zo kan iedereen online door Addi’s werk zoeken. Het resultaat is Addi Kubbinga-Kwakkelstein Art