Projecten

Jean-Frédéric Bazille, Het atelier van de kunstenaar (detail), 1870, olieverf op doek, 98 x 129 cm, Musée D’Orsay, Parijs Bron: Wikimedia.

Naast het geven van lezingen kunt u mij inschakelen voor verschillende kunsthistorische werkzaamheden, zoals het uitvoeren van kunsthistorisch onderzoek, het inventariseren en beschrijven van een kunstcollectie of het ontwikkelen van educatieve projecten. Ik voer deze opdrachten zowel uit voor instellingen als voor particulieren. In projecten zoek ik graag de samenwerking op. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van projecten waar ik momenteel aan werk.

Historisch Onderzoek naar de herinrichting van de bolwerken van zaltbommel in de 19e eeuw

In opdracht van de Gemeente Zaltbommel werk ik aan een historisch onderzoek ten behoeve van het restauratieproject van de historische bolwerken van Zaltbommel. In de jaren 1830 en 1840 zijn de bolwerken naar een plan van de lokale stadsarchitect François-Willem De Virieu (1789-1876) omgevormd tot Romantische wandelparken. Ik onderzoek de historische context, politieke besluitvorming, de originele beplanting en het gedachtegoed van François-Willem De Virieu om een historisch kader voor de huidige restauratie van de bolwerken te faciliteren.

scholenproject over wonen en de stad

In opdracht van de Cultuurcoach van de Gemeente Zaltbommel en de verschillende basisscholen in Zaltbommel werk ik de komende maanden aan een scholenproject, waarbij wonen, de stad en architectuur centraal staan. Dit project bedient zowel de onderbouw (groep 1-2-3) als de bovenbouw (groep 7/8). Tijdens de lessen in Museum Stadskasteel Zaltbommel onderzoeken we hoe de architectuur en woonbeleving van de zestiende eeuw verschilt met onze huidige manier van wonen. Voor de bovenbouw wordt dieper ingegaan op de architectuur van het zestiende-eeuwse Stadskasteel.

Catalogusproject Vroege-Italiaanse schilderkunst van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich een kleine groep van 24 vroege Italiaanse schilderijen. Het gaat voornamelijk om werken op paneel, maar ook zijn er een aantal frescofragmenten. Het is mijn taak om de schilderijen kunsthistorisch te onderzoeken en de resultaten van het onderzoek te verwerken in nieuwe catalogusteksten. Daarbij komt ook de materiaaltechnische conditie van de schilderijen aan bod. De catalogusteksten zullen samen met een aantal essays, een nieuwe online bestandscatalogus vormen.

Databaseproject Addi Kubbinga-Kwakkelstein (1929-2014)

In het vroege voorjaar van 2014 overleed de Wassenaarse kunstenares Addi Kubbinga-Kwakkelstein. Zij heeft een enorme hoeveelheid tekeningen, aquarellen, schetsboekjes en schilderijen nagelaten, daterend van tijdens de Tweede Wereldoorlog tot en met het einde van 2013. In opdracht van Addi’s kinderen heb ik al haar kunst geïnventariseerd, gefotografeerd, opgemeten, beschreven met trefwoorden en veilig opgeborgen in zuurvrije dozen. Al de foto’s en gegevens vormen, samen met een biografie en interview met Addi’s kinderen, een online database. Zo kan iedereen online door Addi’s werk zoeken. Het resultaat is Addi Kubbinga-Kwakkelstein Art