Projecten

Naast het geven van lezingen werk ik aan verschillende kunsthistorische projecten. Ik voer deze opdrachten uit voor  (erfgoed)instellingen, maar ook voor particulieren. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van projecten waar ik momenteel aan werk.

Cultuurhistorisch onderzoek naar de herinrichting van de bolwerken van Zaltbommel in de 19e eeuw

In opdracht van de Gemeente Zaltbommel werk ik aan een historisch onderzoek ten behoeve van het restauratieproject van de historische bolwerken van Zaltbommel. In de jaren 1830 en 1840 zijn de bolwerken naar een plan van de lokale stadsarchitect François-Willem De Virieu (1789-1876) omgevormd tot Romantische wandelparken. Ik onderzoek de historische context, politieke besluitvorming, de originele beplanting en het gedachtegoed van François-Willem De Virieu om een historisch kader voor de huidige restauratie van de bolwerken te faciliteren.

Catalogusproject Vroege-Italiaanse schilderkunst van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam

Voor Museum Boijmans Van Beuningen werk ik aan een digitale catalogus van hun deelcollectie vroege Italiaanse schilderkunst. Het museum heeft een kleine groep van 24 vroege Italiaanse schilderijen. Het gaat voornamelijk om werken op paneel. Het is mijn taak om de schilderijen kunsthistorisch te onderzoeken en de resultaten van het onderzoek te verwerken in nieuwe catalogusteksten. Daarbij komt ook de materiaaltechnische conditie van de schilderijen aan bod. De catalogusteksten zullen samen met een aantal essays, een nieuwe online bestandscatalogus vormen.

Afbeeldingen

  • Zicht op het Lage Singelbolwerk (vóór restauratie). Foto: Gerrit Groeneveld
  • Jacopo del Sellaio, Orpheus, Eurydice en Aristaios, ca. 1485, tempera en olieverf op paneel, Museum Boijmans Van Beuningen. Bron: Wikimedia.