Programma

7 mei 2018: Lezing Gustav Klimt (Volksuniversiteit West-Betuwe)

Gustav Klimt, De Kus, 1907-1908, olieverf en bladgoud op doek, 180 x 180 cm, Österreichische Galerie Belvedere, Wenen. Bron: Wikimedia

De Kus van Gustav Klimt (1862-1918) is een wereldberoemd schilderij dat volledig is opgenomen in onze beeldcultuur. Zelf bij IKEA kan je er reproducties van kopen. Maar hoe moeten we dat schilderij eigenlijk plaatsen in zijn tijd? In deze lezing maken we een virtuele reis naar het Wenen van rond 1900: een conservatieve stad, waar onder jonge kunstenaars een grote behoeft was aan vernieuwing  binnen de kunst. Een groep kunstenaars, onder wie Gustav Klimt (1862-1918), scheidden zich af van de traditionele Weense kunstacademie en begonnen met het maken van nieuwe kunst met geheel nieuwe vormen een thema’s. In deze lezing gaan we kijken naar de veranderingen in de Weense kunst en de rol die Klimt daarbij speelde.

praktische informatie

Locatie: Het Weeshuis / Herenstraat 29 / 4101BR Culemborg
Tijd: 19.30u-21.30u
Prijs: € 12,50
Inschrijven: https://www.vuwestbetuwe.nl/plaats/culemborg/lezing-gustav-klimt

14 mei 2018: Lezing Byzantijnse Kunst (Volksuniversiteit West-Betuwe)

Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk ging het voormalige Oost-Romeinse Rijk op in het Byzantijnse Rijk, met Byzantium (het huidige Istanbul) als stralende hoofdstad. Terwijl West-Europa in verval en chaos raakte, groeide de macht van het Byzantijnse Rijk. Het Rijk zou maar liefst 1000 jaar bestaan. In de loop der eeuwen ontstond er handel tussen Byzantium en het Westen. Via de enorme havens van Venetië en Genua maakte West-Europa kennis met de Byzantijnse kunst en cultuur. Door de ontstane culturele uitwisseling zijn er in grote delen van Europa nog Byzantijnse invloeden zichtbaar in de kunst en architectuur. In deze lezing gaan we kijken naar deze boeiende kunst en geschiedenis.

praktische informatie

Locatie: Het Weeshuis / Herenstraat 29 / 4101BR Culemborg
Tijd: 19.30u-21.30u
Prijs: € 12,50
Inschrijven: https://www.vuwestbetuwe.nl/plaats/culemborg/lezing-byzantijnse-kunst

Anoniem (Byzantijns), Keizer Justinianus en zijn gevolg, ca. 547, mozaïek, 264 x 365 cm, San Vitale, Ravenna. Bron: Wikimedia.

28 mei 2018: Lezing Kunst van de Contrareformatie (Volksuniversiteit West-Betuwe)

Guido Reni, Mattheüs en de Engel, 1635-11640, olieverf op doek, 85 x 68 cm, Pinacoteca Vaticana, Rome. Bron: Wikimedia.

Nadat de Reformatie door Maarten Luther was ingezet, ging de katholieke kerk in de tegenaanval. Dit wordt wel de Contrareformatie genoemd. Tijdens het Concilie van Trente (1545-1563) discussieerden de belangrijkste katholieke geestelijken over de toekomst van de katholieke kerk. In de laatste bijeenkomst werd ook gesproken over de rol van de kunst. De kunst moest de ‘verloren zielen’ terugwinnen met krachtige beelden, die de gelovigen direct moesten raken en ontroeren. Kunstenaars moesten zich daarbij wel aan een aantal regels houden. De heilige figuren moesten verheven zijn en niet eigentijds. Erotiek en ‘onnodig naakt’ was niet toegestaan. Niet iedere kunstenaar hield zich aan deze regels, maar dit leidde wel tot een verandering in de kunst. In deze lezing gaan we verder in op die veranderingen. Aan bod komen onder andere Caravaggio, Guido Reni en Peter Paul Rubens.

praktische informatie

Locatie: Het Weeshuis / Herenstraat 29 / 4101BR Culemborg
Tijd: 19.30u-21.30u
Prijs: € 12,50
Inschrijven: https://www.vuwestbetuwe.nl/plaats/culemborg/lezing-de-kunst-van-de-contrareformatie